Kategorier
Allmänt Biologisk mångfald Klimat Näringsliv

Med uppdrag att rädda planeten!

Intervju med Lisen Schultz, PhD

För att klara detta behövs en helhetssyn på människa och miljö. Vi måste se världen som komplex och ha en förståelse för den utmaning vi står inför idag. Kort sagt, se sanningen i vitögat.

Lisen Schultz

Lisen Schultz är forskare inom hållbar utveckling och ansvarig för kursen på Stockholms universitet, en kurs som riktar sig till den absoluta toppen av svenskt näringsliv. Företagsledare står på rad för att delta och få lära sig mer om hur de kan utveckla och växa sina bolag utan att utarma jordens resurser. I sin nyutkomna bok Kursen – 10 lektioner för ett hållbart näringsliv, berättar hon vad som krävs för ett hållbart företagande och hur viktigt ledarskapet kommer att vara i framtiden.

Idén om en VD-skola uppstod 2017 för att möta behovet från näringslivet som efterfrågade djupare kunskap om hållbarhet och klimat, helst direkt från forskarna. Lisen insåg tidigt att för att en utbildning skulle ge någon verklig effekt så måste den nå den absoluta toppen, och skräddarsydde utbildningen därefter.

Kursen har mottagits väldigt väl och idag är efterfrågan så stor att de tvingas tacka nej till deltagare. Med stjärnföreläsare som Johan Rockström och välkända profiler såsom Jacob Wallenberg och Henrik Henriksson, (då VD på Scania) bland de första deltagarna har det bara rullat på, trots att deltagaren måste avsätta flera heldagar och betala en rejäl kursavgift.

Så vad innebär då Resilience thinking? Resiliens betyder förmågan att klara av att leva vidare efter en kraftig störning eller förändring. Denna förmåga finns i naturen och hos människor men eftersom vi lever i en värld i ständig förändring, som också är oförutsägbar, så behöver vi utveckla denna förmåga att klara av förändringar även på en samhällsnivå och när vi bygger bolag.

– För att klara detta behövs en helhetssyn på människa och miljö, vi måste se världen som komplex och ha en förståelse för den utmaning vi står inför idag. Kort sagt, se sanningen i vitögat och ha förmågan att kunna se hur just ditt företag kan bidra i omställningen till hållbarhet. Och dessutom behöver vi vara beredd på att kalibrera den, eftersom spelplanen förändras kontinuerligt, påpekar Lisen Schultz.

På många stora bolag idag finns en hållbarhetsansvarig med hög kunskap om hållbarhet men det som saknas är ofta stödet uppifrån och att ha mandat. Det är mycket viktigt att kunna koppla hållbarhet till affären och det är här utbildningen kommer in.

– Dagens och framtidens ledarskap kräver en egen genuin övertygelse. Man måste visa att detta är vägen framåt och man behöver ge alla medarbetare möjlighet att förstå sin roll och kunna bidra. Hållbarhet kan inte stanna vid en vacker vision utan det måste vara mätbart och överensstämma med företagets övriga mål. Det är viktigt att koppla hållbarhetsarbetet till företagets identitet, kultur och historia, så att medarbetare och intressenter känner igen sig, för att få med alla på tåget i denna omställning.

Under utbildningen har Lisen mött företagsledare som samlat representerar bolag som omsätter nära hälften av Sveriges BNP. Vad har förvånat henne mest?

Det finns ett djupt engagemang hos dem som går kursen. Deltagarna vill inte ha en polerad version, utan de efterfrågar hela sanningen på djupet. De vill höra och förstå allvaret. Och det görs mycket på bolagen redan idag, mer än vad jag faktiskt trodde, men många gör mycket utan att berätta det för omvärlden, detta för att man är oroliga att anklagas för greenwash. Efter kursen känner många att de har en annan tyngd i frågan och kan både vässa sitt arbete och kommunicera det tydligare, berättar Lisen.

Ett av Lisens råd till företag som vill ställa om och vill bidra till klimatomställningen är att sätta vetenskapliga mål, exempelvis genom att använda Science Based Targets eller FN:s globala mål. Det skapar ett högre engagemang i organisationen och förtydligar vad företaget behöver göra framåt. Att utbilda fler eller alla medarbetare i grunderna för hållbar utveckling är också ett bra steg.

Avslutningsvis frågar vi Lisen om hon ser hoppfullt på framtiden?

– Det har aldrig varit så mycket aktivitet kring klimatet och så många smarta människor som engagerar sig i frågan som nu, men vi har å andra sidan heller aldrig varit mer illa ute. Så det är svårt att säga hur det kommer att gå för oss människor, men för mig föds hopp ur handling, och jag kommer aldrig att ge upp om framtiden. Det handlar om att göra allt vi kan, tillsammans, avslutar Lisen Schultz.

Lisens nya bok Kursen – 10 lektioner för ett hållbart näringsliv har nu kommit ut i nyutgåva, beställ den via Bokus eller Akademibokhandeln.

Läs mer om kursen på www.stockholmresilience.org

Inspirationsträff för företagare på Lidingö

Den 26 april bjuder Startup Lidingö tillsammans med Lidingö Stad Näringsliv och nätverket Ett hållbart Lidingö in till vårens första inspirationsträff.


Då föreläser Lisen Schultz, forskare inom hållbar utveckling och ansvarig för kursen Executive Program in Resilience Thinking på Stockholms universitet, en kurs som riktar sig till den absoluta toppen av svenskt näringsliv.

Företagsledare står på rad för att delta och få lära sig merom hur de kan utveckla och växa sina bolag utan att utarma jordens resurser.

I sin bok Kursen – 10 lektioner för ett hållbart näringsliv, berättar hon vad som krävs för ett hållbart företagande och hur viktigt ledarskapet kommer att vara i framtiden.

Dessutom kommer Anna Haettel från non-profit organisationen CirEko® berätta om vad cirkulär ekonomi är för något och vad de erbjuder företag inom cirkulär affärsomställning.

Tag tillfället i akt att nätverka och knyta nya kontakter med andra företagare på ön.

Välkommen!

OSA: Anmälan sker till info@startuplidingo.se
NÄR: 26 april kl. 15:45-17:30.
VAR: Lidingö Stadshus
Platserna är begränsade – först till kvarn.

AW-trädgårdsmingel för alla som vill hänga med!

Alla som vill hänga med och mingla i och med nätverket Ett hållbart Lidingö är varmt välkomna till AW.
Vi har kört första torsdagen i månaden under april och maj och nu den 1 juni blir det trädgårdsmingel från 17.00 – 20.00.
Denna gång behöver vi din anmälan här för att kunna förbereda: https://forms.gle/gNYPv6fNBbFGhDku9
Du får möjlighet att nätverka och träffa andra, både privatpersoner och verksamheter som vill dra sitt strå till stacken och att det ska vara lätt att göra rätt!

AW-Mingel på Bibliothek

Alla som vill hänga med och mingla i och med nätverket Ett hållbart Lidingö är varmt välkomna till AW på Bibliothek Restaurang i Lidingö Centrum.
Vi kör första torsdagen i månaden under april, maj och juni! Samma tid och samma plats.
Här får du möjlighet att nätverka och träffa andra, både privatpersoner och verksamheter som vill dra sitt strå till stacken och att det ska vara lätt att göra rätt!

AW-mingel på Bibliothek för alla som vill hänga med!

Alla som vill hänga med och mingla i och med nätverket Ett hållbart Lidingö är varmt välkomna till AW på Bibliothek Restaurang i Lidingö Centrum.
Vi kör första torsdagen i månaden under april, maj och juni! Samma tid och samma plats.
Här får du möjlighet att nätverka och träffa andra, både privatpersoner och verksamheter som vill dra sitt strå till stacken och att det ska vara lätt att göra rätt!

Myllrande liv på Lidingö – en vecka för biologisk mångfald

Lidingö 22 – 26 maj – varje dag från kl 15.00
Välkommen till en vecka full med spännande prat och inspiration för ett “Myllrande liv på Lidingö”. Ett arrangemang i samverkan mellan Lidingö stadsbibliotek,  Ett hållbart Lidingö, Naturskyddsföreningen Lidingö, Tillsammansodlarna, FN-föreningen och fler.

Här finns mer information om varje enskild programpunkt

Måndag 22 maj
17.30  Varför behöver vi biologisk mångfald?

Tisdag 23 maj
17.30  Flora och fauna på Lidingö utifrån 40 års inventering
18.30  Biologisk mångfald – ett av de globala målen

Onsdag 24 maj
17.30. Våtmarkernas magiska krafter
18.30 Inte bara getter

Torsdag 25 maj
17.30  Locka fler fjärilar till din trädgård
18.30 Odla tillsammans istället för ensam

Fredag 26 maj
17.00 Skapa en naturvänlig trädgård 

Tillsammans vill vi uppmärksamma artrikedomens betydelse och visa de enkla och roliga saker vi på Lidingö kan göra för ekosystemet här på ön. Kanske har du, som vi, undrat när det syntes till en igelkott sist här på ön eller hur du kan locka fler fjärilar till din trädgård eller balkong? 

Alla barn och vuxna är också välkomna till odlingsbordet på torsdag den 25 och fredag den 26 maj från kl 15.00 för att så ett frö i kruka att ta hem. Kanske vill du gå vår tipspromenad med massor av kluriga frågor att svara på. 

Vi kommer också ha med oss våra förodlade plantor som du kan byta till dej eller, om du inte har någon planta att byta med, swisha en slant till Naturskyddsföreningen.

Rivieran och Languedoc inom räckhåll: Med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike!

”Rivieran och Languedoc inom räckhåll:
Med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike”

Lidingö stadsbibliotek den 30 mars klockan 18.00
Resehandböckerna Rivieran inom räckhåll och nya Languedoc inom räckhåll visar vägen för dig som längtar till södra Frankrike och som vill resa på ett lite annat sätt, med tåg.

Följ med författaren Maria Unde Westerberg till de böljande landskapen där värmen från Medelhavet möter svalkan från bergen. Till Rivieran, dit konstnärer och kungligheter tagit tåget i över hundra år, och till det minst lika vackra och mindre dyra Languedoc, det sydfranska området som charmar besökaren med god mat, de bästa skaldjuren och viner som numera ofta är av toppkvalitet.
Maria Unde Westerberg är tågreseexpert, har drivit tågresebyrå och bor själv i Frankrike på deltid. Hon är flitigt anlitad föreläsare och delar i sina böcker generöst med sig av uppdaterade råd om hur man bokar tågbiljetterna samt personliga upplevelser och praktiska tips för hela resan genom Europa.

”Mitt mål är att få fler att ta tåget och att våga se bortom det förutsägbara, Därför vill jag dela med mig av det jag ser som det sanna Frankrike, med alla dess dolda pärlor.”

Några ex av böckerna kommer finnas för de som vill köpa signerade ex på plats.
Läs mer på withinreach.se samt på Facebook och Instagram @languedocinomrackhall @rivieraninomrackhall

Hur mycket kan du minska din energiförbrukning? Prat & AW på 450 Gradi

Stefan Lundström är en vanlig Lidingöbo som bor med sin familj i en väl tilltagen 70-talsvilla i Brevik. Han köpte huset 2009 och då var energideklarationen 45.000 KWH per år.

En alldeles för stor elkonsumtion som han beslöt sig för att effektivisera. På köpet har han blivit en (enligt egen utsago) riktig nörd genom att sätta sig in i hur elmarknaden fungerar, vilka avtal och elektroniska smarta hems lösningar som finns att utnyttja för bergvärme, solpaneler med mera.

Med de förändringar som Stefan och hans familj gjort har han lyckats få ner både förbrukning och kostnader effektivt. Något som han vill dela med sig av så fler kan minska både kostnader, förbrukning och belastning på planeten. Något som vi i Ett hållbart Lidingö är enormt tacksamma för.

Välkommen att komma och ta del av ett praktikfall från en ”energijägare” från Lidingö!

Kategorier
Allmänt

Vi har dansat ut 2022 !

Nu när vi dansat ut julen och yrvaket tagit oss an 2023 är det hög tid att reflektera över 2022. För “Ett hållbart Lidingö” har det första året varit smått osannolikt när vi tittar tillbaka på allt som hänt. Vem hade trott att vi skulle få tillfälle att ha så många konstruktiva dialoger, träffa så många engagerade Lidingöbor och knyta så många nya kontakter?

Ja vem skulle kunna tro att vi skulle kunna göra en summering som den här?

Vi gick från att vara fem vanliga Lidingöbor till att i skrivande stund vara närmare 550. Med fokus på samverkan rivstartade vi med en konstruktiv dialog med Lidingö Näringsliv om tankarna kring Carlos Morenos koncept “15-minutersstaden” som präglar utvecklingen i många städer, som t ex Paris, just nu

Vi tog initiativ till Lidingö i Samverkan där samtliga lokala politiska, flera och fler organisationer och företag finns med för att öka dialogen för miljömässig hållbarhet på Lidingö.

Under året har vi haft vårt fokus på två områden – ”Lidingö i Samverkan” och ”Hållbar livsstil

I februari hade vi vår första IRL-aktivitet med Walk&Talk vid Stockby/Kottla ett av Lidingös naturskyddsområde med vår medgrundare Helena Klangemo som naturguide.

I mars och april studiecirkel i samarbete med Studieförbundet Bilda ”Hållbart mode – slow fashion” där #greenfluencern Johanna Leymann (https://johannaleymann.se/) medverkade med kunskap, värdefulla insikter, inspiration och användbara tips.

I mars och april uppmärksammades vi i flera olika media som Mitt i Lidingö och  Lidingö Nyheter

I maj hade vi tillsammans med Naturskyddsföreningen Lidingö och Tillsammansodlarna Lidingö en Plantbytardag på Elfviks gård

Vi bjöds in och deltog i Politikerpub och Klimatdialog som några av de lokala partierna arranger

Under våren fick Ett hållbart Lidingö ett “eget fotbollslag” i och med korplaget SSCConfederazione som gillar vårt nätverk så mycket att de valt att trycka vår logga på sina tröjor.

No alt text provided for this image

I maj var vi medarrangör av Lidingö Klimatdag 2022 i Ansgarskyrkan Lidingö Equmeniakyrkan (Uniting Church in Sweden) – med politiker och forskare från Researchers’ DeskAct Svenska kyrkan med kyrkoherde Niklas Lång, företrädare för Lidingö Stad, Lidingö Näringsliv och organisationer som lokala föreningen av UN Association of Sweden / Svenska FN-förbundet och medborgare. Ett viktigt och relevant evenemang som med all önskvärd tydlighet lyfte behovet av samverkan och dialog.

I juni sågs vi på Sommaravslutning med boklansering med tågentusiasten och författaren Maria Unde Westerberg som delade med sig av sina bästa resetips och sin senaste bok Languedoc inom räckhåll.

I augusti var vi några som var taggade och drog igång Veckans utmaning. Hela hösten utmanade vi oss själva och varandra för en mer hållbar livsstil med att undvika #plast, äta #vegetariskt#återvinna #elektronik, ha #köpfritt, plantera #vårlökar för #pollinatörerna, städa bort #kemikalier och ersätta våra #städprodukter med miljövänliga alternativ.

I september var vi med Tillsammansodlarna på Bubböns  #loppis och träffade massor av Lidingöbor. Dessutom fick vi finbesök av #greenfluencern Annika Sundin som driver Instagramkontot  Medveten_i_stan.

#Återbruk och #cirkulärt har varit på mångas läppar och vi träffade en av ReTuna Återbruksgallerias nyckelpersoner och startade en dialog för att lyfta de fina möjligheterna för oss på Lidingö att agera mera cirkulärt!

No alt text provided for this image

I december presenterades Lidingö #Hållbarhetskalender 2022, en digital kalender där många fina initiativ på Lidingö, som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling, fick möjlighet att presentera sig i en kort video (alla 24 luckor med korta videopresentationer finns nu på youtube). 

Vi ökade vår synlighet med att ansvara för second hand & vintage  på julbasaren i Ansgarskyrkan. Vi var också med på Julmarknaden i Lidingö Centrum där vi träffade många Lidingöbor i vimlet och fler än väntat tog sig tid att prata med oss och visade sitt intresse.

Vi avslutade december med ett efterlängtat julmingel på Kitchen Club!

Tusen tack alla ni som fått allt det här att hända, varenda en av er som är med i nätverket. Oavsett om du engagerat dig alls, lite eller mycket så hade ingenting hänt utan dig!

Det är otvivelaktigt – Tillsammans gör vi skillnad!

Kalenderfrukost för alla i Hållbarhetskalendern

Välkomna till en ”Kalenderfrukost” alla ni som varit med i Lidingös Hållbarhetskalender 2022 och presenterat era initiativ.
Många av er har uttryckt ett intresse av att veta mer om nätverket Ett hållbart Lidingö, och att träffa andra initiativ och verksamheter som insett att framtidens framgång går i hållbarhetens tecken. Nu är tillfället!
Vi kommer ha några extra platser utöver de som är reserverade för ”luckorna” så är du intresserad anmäl dig. Det är ”först till kvarn”.
För att vi ska kunna planera ber vi dig anmäla dig här https://forms.gle/uwysD5Abw4wgsKEp8
VÄLKOMMEN!