Nätverksfrukost med forskaren med fartrekord på skridskor Markus Robèrt

Välkommen till vårens andra Nätverksfrukost med Lidingöprofiler med hållbarhet i fokus.

Vi är tacksamma för att få möjlighet att veta mer om Markus Robèrt och forskningsprojektet som blev så framgångsrikt att det nu är ett företag, CERO, och hjälper företag och kommuner runt om att minska sina koldioxidutsläpp i enlighet med Parisavtalet.

”Climate and Economic Research in Organizations CERO) är ett koncept utvecklat för att hjälpa organisationer att hitta ekonomiskt hållbara strategier att nå uppsatta klimatmål för resor. Medarbetarnas resbeteende och acceptans för alternativa åtgärder analyseras och  modelleras explicit för att nå maximalt stöd i organisationen.

Modellen är utvecklad i en doktorsavhandling vid KTH (Robért, 2007,  Mobility Management and Climate Change Policies). CERO har implementerats i drygt 100 stora företag och offentliga organisationer”

Nätverksfrukost med Britta Hjelt, Region Stockholms hållbarhetsstrateg

Kan hållbarhet kosta för mycket? För vem?

Ett vanligt argument för att INTE satsa på hållbarhet är att det kostar för mycket.
Detta även om det är uppenbart att investeringen på sikt kommer att betala igen sig flera gånger om och att det snarare kommer att bli otroligt dyrt för mänskligheten om vi inte genomför hållbarhetssatsningar i tid.

Britta Hjelt, Hållbarhetsstrateg på Region Stockholm, har tittat närmare på begreppet ekonomisk hållbarhet och börjat undersöka hinder och möjligheter för att sätta pengar på hållbarhet.
Välkommen att lyssna på hennes övergripande resonemang och ta del av konkreta exempel på hur Region Stockholm arbetar med att sätta pris på hållbarhet.

Hoppas vi ses!
Anmäl dig till frukosten här: https://forms.gle/cYgRemo922DJNVWC7

Kostnad 80:-/person, då ingår rykande gott kaffe/te och en smarrig smörgås!

Varmt välkommen! ☀️

Nätverksfrukost med Ulrika Brydling, Gastronomisk medaljör

Välkommen till vårens första Nätverksfrukost med Lidingöprofiler med hållbarhet i fokus.
Vi är tacksamma för att få möjlighet att veta mer om Ulrika Brydling och hennes arbete med hållbar måltid med fokus på råvaror och gröna val.
Ulrika kommer också att i Matakademiens regi vara Juryordförande för Årets Fjällkock 2024 som genomförs i Åre den 20 april

Ulrika har en bred bas, hon är både kock, sommelier, krögare, utbildare, hållbarhetsstrateg, matinspiratör och nu chef för Eldrimner i Östersund.

Som om det inte skulle räcka har hon tävlat och tränat landslag samt lett Årets Ekokock och Årets Kockelev.
Anmäl dig genom att ange ”KOMMER” i eventet på Facebook eller maila kontakt@etthallbartlidingo.se så Gustav och teamet på Pocket Lidingö kan ha koll på antalet frukostsmörgåsar att förbereda :)!

Frukost finns att köpa på plats i form av smörgåsar, kaffe/te och juice. I övrigt är eventet kostnadsfritt.

Kategorier
Allmänt Biologisk mångfald Klimat Näringsliv

Med uppdrag att rädda planeten!

Intervju med Lisen Schultz, PhD

För att klara detta behövs en helhetssyn på människa och miljö. Vi måste se världen som komplex och ha en förståelse för den utmaning vi står inför idag. Kort sagt, se sanningen i vitögat.

Lisen Schultz

Lisen Schultz är forskare inom hållbar utveckling och ansvarig för kursen på Stockholms universitet, en kurs som riktar sig till den absoluta toppen av svenskt näringsliv. Företagsledare står på rad för att delta och få lära sig mer om hur de kan utveckla och växa sina bolag utan att utarma jordens resurser. I sin nyutkomna bok Kursen – 10 lektioner för ett hållbart näringsliv, berättar hon vad som krävs för ett hållbart företagande och hur viktigt ledarskapet kommer att vara i framtiden.

Idén om en VD-skola uppstod 2017 för att möta behovet från näringslivet som efterfrågade djupare kunskap om hållbarhet och klimat, helst direkt från forskarna. Lisen insåg tidigt att för att en utbildning skulle ge någon verklig effekt så måste den nå den absoluta toppen, och skräddarsydde utbildningen därefter.

Kursen har mottagits väldigt väl och idag är efterfrågan så stor att de tvingas tacka nej till deltagare. Med stjärnföreläsare som Johan Rockström och välkända profiler såsom Jacob Wallenberg och Henrik Henriksson, (då VD på Scania) bland de första deltagarna har det bara rullat på, trots att deltagaren måste avsätta flera heldagar och betala en rejäl kursavgift.

Så vad innebär då Resilience thinking? Resiliens betyder förmågan att klara av att leva vidare efter en kraftig störning eller förändring. Denna förmåga finns i naturen och hos människor men eftersom vi lever i en värld i ständig förändring, som också är oförutsägbar, så behöver vi utveckla denna förmåga att klara av förändringar även på en samhällsnivå och när vi bygger bolag.

– För att klara detta behövs en helhetssyn på människa och miljö, vi måste se världen som komplex och ha en förståelse för den utmaning vi står inför idag. Kort sagt, se sanningen i vitögat och ha förmågan att kunna se hur just ditt företag kan bidra i omställningen till hållbarhet. Och dessutom behöver vi vara beredd på att kalibrera den, eftersom spelplanen förändras kontinuerligt, påpekar Lisen Schultz.

På många stora bolag idag finns en hållbarhetsansvarig med hög kunskap om hållbarhet men det som saknas är ofta stödet uppifrån och att ha mandat. Det är mycket viktigt att kunna koppla hållbarhet till affären och det är här utbildningen kommer in.

– Dagens och framtidens ledarskap kräver en egen genuin övertygelse. Man måste visa att detta är vägen framåt och man behöver ge alla medarbetare möjlighet att förstå sin roll och kunna bidra. Hållbarhet kan inte stanna vid en vacker vision utan det måste vara mätbart och överensstämma med företagets övriga mål. Det är viktigt att koppla hållbarhetsarbetet till företagets identitet, kultur och historia, så att medarbetare och intressenter känner igen sig, för att få med alla på tåget i denna omställning.

Under utbildningen har Lisen mött företagsledare som samlat representerar bolag som omsätter nära hälften av Sveriges BNP. Vad har förvånat henne mest?

Det finns ett djupt engagemang hos dem som går kursen. Deltagarna vill inte ha en polerad version, utan de efterfrågar hela sanningen på djupet. De vill höra och förstå allvaret. Och det görs mycket på bolagen redan idag, mer än vad jag faktiskt trodde, men många gör mycket utan att berätta det för omvärlden, detta för att man är oroliga att anklagas för greenwash. Efter kursen känner många att de har en annan tyngd i frågan och kan både vässa sitt arbete och kommunicera det tydligare, berättar Lisen.

Ett av Lisens råd till företag som vill ställa om och vill bidra till klimatomställningen är att sätta vetenskapliga mål, exempelvis genom att använda Science Based Targets eller FN:s globala mål. Det skapar ett högre engagemang i organisationen och förtydligar vad företaget behöver göra framåt. Att utbilda fler eller alla medarbetare i grunderna för hållbar utveckling är också ett bra steg.

Avslutningsvis frågar vi Lisen om hon ser hoppfullt på framtiden?

– Det har aldrig varit så mycket aktivitet kring klimatet och så många smarta människor som engagerar sig i frågan som nu, men vi har å andra sidan heller aldrig varit mer illa ute. Så det är svårt att säga hur det kommer att gå för oss människor, men för mig föds hopp ur handling, och jag kommer aldrig att ge upp om framtiden. Det handlar om att göra allt vi kan, tillsammans, avslutar Lisen Schultz.

Lisens nya bok Kursen – 10 lektioner för ett hållbart näringsliv har nu kommit ut i nyutgåva, beställ den via Bokus eller Akademibokhandeln.

Läs mer om kursen på www.stockholmresilience.org

Inspirationsträff för företagare på Lidingö

Den 26 april bjuder Startup Lidingö tillsammans med Lidingö Stad Näringsliv och nätverket Ett hållbart Lidingö in till vårens första inspirationsträff.


Då föreläser Lisen Schultz, forskare inom hållbar utveckling och ansvarig för kursen Executive Program in Resilience Thinking på Stockholms universitet, en kurs som riktar sig till den absoluta toppen av svenskt näringsliv.

Företagsledare står på rad för att delta och få lära sig merom hur de kan utveckla och växa sina bolag utan att utarma jordens resurser.

I sin bok Kursen – 10 lektioner för ett hållbart näringsliv, berättar hon vad som krävs för ett hållbart företagande och hur viktigt ledarskapet kommer att vara i framtiden.

Dessutom kommer Anna Haettel från non-profit organisationen CirEko® berätta om vad cirkulär ekonomi är för något och vad de erbjuder företag inom cirkulär affärsomställning.

Tag tillfället i akt att nätverka och knyta nya kontakter med andra företagare på ön.

Välkommen!

OSA: Anmälan sker till info@startuplidingo.se
NÄR: 26 april kl. 15:45-17:30.
VAR: Lidingö Stadshus
Platserna är begränsade – först till kvarn.

AW-trädgårdsmingel för alla som vill hänga med!

Alla som vill hänga med och mingla i och med nätverket Ett hållbart Lidingö är varmt välkomna till AW.
Vi har kört första torsdagen i månaden under april och maj och nu den 1 juni blir det trädgårdsmingel från 17.00 – 20.00.
Denna gång behöver vi din anmälan här för att kunna förbereda: https://forms.gle/gNYPv6fNBbFGhDku9
Du får möjlighet att nätverka och träffa andra, både privatpersoner och verksamheter som vill dra sitt strå till stacken och att det ska vara lätt att göra rätt!

AW-Mingel på Bibliothek

Alla som vill hänga med och mingla i och med nätverket Ett hållbart Lidingö är varmt välkomna till AW på Bibliothek Restaurang i Lidingö Centrum.
Vi kör första torsdagen i månaden under april, maj och juni! Samma tid och samma plats.
Här får du möjlighet att nätverka och träffa andra, både privatpersoner och verksamheter som vill dra sitt strå till stacken och att det ska vara lätt att göra rätt!

AW-mingel på Bibliothek för alla som vill hänga med!

Alla som vill hänga med och mingla i och med nätverket Ett hållbart Lidingö är varmt välkomna till AW på Bibliothek Restaurang i Lidingö Centrum.
Vi kör första torsdagen i månaden under april, maj och juni! Samma tid och samma plats.
Här får du möjlighet att nätverka och träffa andra, både privatpersoner och verksamheter som vill dra sitt strå till stacken och att det ska vara lätt att göra rätt!

Myllrande liv på Lidingö – en vecka för biologisk mångfald

Lidingö 22 – 26 maj – varje dag från kl 15.00
Välkommen till en vecka full med spännande prat och inspiration för ett “Myllrande liv på Lidingö”. Ett arrangemang i samverkan mellan Lidingö stadsbibliotek,  Ett hållbart Lidingö, Naturskyddsföreningen Lidingö, Tillsammansodlarna, FN-föreningen och fler.

Här finns mer information om varje enskild programpunkt

Måndag 22 maj
17.30  Varför behöver vi biologisk mångfald?

Tisdag 23 maj
17.30  Flora och fauna på Lidingö utifrån 40 års inventering
18.30  Biologisk mångfald – ett av de globala målen

Onsdag 24 maj
17.30. Våtmarkernas magiska krafter
18.30 Inte bara getter

Torsdag 25 maj
17.30  Locka fler fjärilar till din trädgård
18.30 Odla tillsammans istället för ensam

Fredag 26 maj
17.00 Skapa en naturvänlig trädgård 

Tillsammans vill vi uppmärksamma artrikedomens betydelse och visa de enkla och roliga saker vi på Lidingö kan göra för ekosystemet här på ön. Kanske har du, som vi, undrat när det syntes till en igelkott sist här på ön eller hur du kan locka fler fjärilar till din trädgård eller balkong? 

Alla barn och vuxna är också välkomna till odlingsbordet på torsdag den 25 och fredag den 26 maj från kl 15.00 för att så ett frö i kruka att ta hem. Kanske vill du gå vår tipspromenad med massor av kluriga frågor att svara på. 

Vi kommer också ha med oss våra förodlade plantor som du kan byta till dej eller, om du inte har någon planta att byta med, swisha en slant till Naturskyddsföreningen.

Rivieran och Languedoc inom räckhåll: Med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike!

”Rivieran och Languedoc inom räckhåll:
Med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike”

Lidingö stadsbibliotek den 30 mars klockan 18.00
Resehandböckerna Rivieran inom räckhåll och nya Languedoc inom räckhåll visar vägen för dig som längtar till södra Frankrike och som vill resa på ett lite annat sätt, med tåg.

Följ med författaren Maria Unde Westerberg till de böljande landskapen där värmen från Medelhavet möter svalkan från bergen. Till Rivieran, dit konstnärer och kungligheter tagit tåget i över hundra år, och till det minst lika vackra och mindre dyra Languedoc, det sydfranska området som charmar besökaren med god mat, de bästa skaldjuren och viner som numera ofta är av toppkvalitet.
Maria Unde Westerberg är tågreseexpert, har drivit tågresebyrå och bor själv i Frankrike på deltid. Hon är flitigt anlitad föreläsare och delar i sina böcker generöst med sig av uppdaterade råd om hur man bokar tågbiljetterna samt personliga upplevelser och praktiska tips för hela resan genom Europa.

”Mitt mål är att få fler att ta tåget och att våga se bortom det förutsägbara, Därför vill jag dela med mig av det jag ser som det sanna Frankrike, med alla dess dolda pärlor.”

Några ex av böckerna kommer finnas för de som vill köpa signerade ex på plats.
Läs mer på withinreach.se samt på Facebook och Instagram @languedocinomrackhall @rivieraninomrackhall