Kategorier
Allmänt

Vi har dansat ut 2022 !

Nu när vi dansat ut julen och yrvaket tagit oss an 2023 är det hög tid att reflektera över 2022. För “Ett hållbart Lidingö” har det första året varit smått osannolikt när vi tittar tillbaka på allt som hänt. Vem hade trott att vi skulle få tillfälle att ha så många konstruktiva dialoger, träffa så många engagerade Lidingöbor och knyta så många nya kontakter?

Ja vem skulle kunna tro att vi skulle kunna göra en summering som den här?

Vi gick från att vara fem vanliga Lidingöbor till att i skrivande stund vara närmare 550. Med fokus på samverkan rivstartade vi med en konstruktiv dialog med Lidingö Näringsliv om tankarna kring Carlos Morenos koncept “15-minutersstaden” som präglar utvecklingen i många städer, som t ex Paris, just nu

Vi tog initiativ till Lidingö i Samverkan där samtliga lokala politiska, flera och fler organisationer och företag finns med för att öka dialogen för miljömässig hållbarhet på Lidingö.

Under året har vi haft vårt fokus på två områden – ”Lidingö i Samverkan” och ”Hållbar livsstil

I februari hade vi vår första IRL-aktivitet med Walk&Talk vid Stockby/Kottla ett av Lidingös naturskyddsområde med vår medgrundare Helena Klangemo som naturguide.

I mars och april studiecirkel i samarbete med Studieförbundet Bilda ”Hållbart mode – slow fashion” där #greenfluencern Johanna Leymann (https://johannaleymann.se/) medverkade med kunskap, värdefulla insikter, inspiration och användbara tips.

I mars och april uppmärksammades vi i flera olika media som Mitt i Lidingö och  Lidingö Nyheter

I maj hade vi tillsammans med Naturskyddsföreningen Lidingö och Tillsammansodlarna Lidingö en Plantbytardag på Elfviks gård

Vi bjöds in och deltog i Politikerpub och Klimatdialog som några av de lokala partierna arranger

Under våren fick Ett hållbart Lidingö ett “eget fotbollslag” i och med korplaget SSCConfederazione som gillar vårt nätverk så mycket att de valt att trycka vår logga på sina tröjor.

No alt text provided for this image

I maj var vi medarrangör av Lidingö Klimatdag 2022 i Ansgarskyrkan Lidingö Equmeniakyrkan (Uniting Church in Sweden) – med politiker och forskare från Researchers’ DeskAct Svenska kyrkan med kyrkoherde Niklas Lång, företrädare för Lidingö Stad, Lidingö Näringsliv och organisationer som lokala föreningen av UN Association of Sweden / Svenska FN-förbundet och medborgare. Ett viktigt och relevant evenemang som med all önskvärd tydlighet lyfte behovet av samverkan och dialog.

I juni sågs vi på Sommaravslutning med boklansering med tågentusiasten och författaren Maria Unde Westerberg som delade med sig av sina bästa resetips och sin senaste bok Languedoc inom räckhåll.

I augusti var vi några som var taggade och drog igång Veckans utmaning. Hela hösten utmanade vi oss själva och varandra för en mer hållbar livsstil med att undvika #plast, äta #vegetariskt#återvinna #elektronik, ha #köpfritt, plantera #vårlökar för #pollinatörerna, städa bort #kemikalier och ersätta våra #städprodukter med miljövänliga alternativ.

I september var vi med Tillsammansodlarna på Bubböns  #loppis och träffade massor av Lidingöbor. Dessutom fick vi finbesök av #greenfluencern Annika Sundin som driver Instagramkontot  Medveten_i_stan.

#Återbruk och #cirkulärt har varit på mångas läppar och vi träffade en av ReTuna Återbruksgallerias nyckelpersoner och startade en dialog för att lyfta de fina möjligheterna för oss på Lidingö att agera mera cirkulärt!

No alt text provided for this image

I december presenterades Lidingö #Hållbarhetskalender 2022, en digital kalender där många fina initiativ på Lidingö, som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling, fick möjlighet att presentera sig i en kort video (alla 24 luckor med korta videopresentationer finns nu på youtube). 

Vi ökade vår synlighet med att ansvara för second hand & vintage  på julbasaren i Ansgarskyrkan. Vi var också med på Julmarknaden i Lidingö Centrum där vi träffade många Lidingöbor i vimlet och fler än väntat tog sig tid att prata med oss och visade sitt intresse.

Vi avslutade december med ett efterlängtat julmingel på Kitchen Club!

Tusen tack alla ni som fått allt det här att hända, varenda en av er som är med i nätverket. Oavsett om du engagerat dig alls, lite eller mycket så hade ingenting hänt utan dig!

Det är otvivelaktigt – Tillsammans gör vi skillnad!